Crida a la població per ajudar a controlar la plaga del bernat marbrejat

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coordina amb l’IRTA els treballs de seguiment, estudi i control de la plaga del bernat marbrejat. Les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) també ajuden a la seva vigilància i control. Aquesta plaga es va detectar a Catalunya l’any 2016 a Girona i des de llavors s’ha anat estenent per diversos municipis, especialment del litoral català.

Durant la tardor, el bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) busca racons on amagar-se i passar-hi els mesos més freds de l’any fins que arribi la primavera i torni a sortir de nou per alimentar-se i reproduir-se. És un dels moments en què es detecten més fàcilment aquests insectes perquè entren a l’interior de les cases o als coberts i les casetes exteriors de terrasses, jardins i parcel·les agrícoles.

Els experts demanen a la gent que, si veuen un bernat marró marbrejat, l’eliminin ofegant-lo en un recipient amb aigua i sabó, sobretot no treure’l viu de l’habitatge cap a l’exterior. L’insecte s’assembla a altres espècies de bernats autòctons, per això els experts indiquen que per identificar-lo cal fixar-se en les antenes, que tenen dues franges blanques en cadascuna. A la part dorsal del cos, tenen un patró de color marró marbrejat, i també cal fixar-se en el ventre, que no té espina. Si es tenen dubtes en la seva identificació és pot consultar la guia tècnica que es troba a la web de la campanya.

www.elbernatesaqui.cat