Personatges il·lustres

saderraMANEL SADERRA I PUIGFERRER

Tortellà 1908 — Porqueres 2000

Puigferrer, com se’l coneixia per diferenciar-lo del seu germà gran Josep Saderra ha esdevingut un dels compositors més estimats del món de la sardana, tant per la qualitat de les seves composicions, com pel seu caràcter planer i afable. La seva sardana més coneguda, Somni, sempre encapçala qualsevol enquesta o classificació de les millors sardanes de la història.

Music gironí per excel·lència, sempre va estar lligat a la seva terra (Banyoles i la seva comarca) d’on mai es mogué. Estudià, com els músics de cobla de l’època, amb el seu germà gran Josep (es portaven 25 anys) i s’incorporà de seguida com a trompetista en formacions diverses. El 1930 entrà a la Principal de Banyoles i després de la guerra, a l’orquestra Bolero, de la qual fou arranjador principal.

Després d’una primera etapa com a compositor, en la qual apareixen les seves obres mestres (els anys 40), viu un llarg període en el qual compon molt poc, fins que durant els anys 70 comença a acceptar encàrrecs i crea noves peces interessants. El seu estil és descriptiu i expressionista en moltes ocasions, i utilitza, igual que Conrad Saló, recursos harmònics procedents de la música moderna. L’acceptació massiva de la seva obra per part de balladors, melòmans i crítics és motivada per la inspiració de les seves melodies, la bona construcció i els efectes musicals que aconseguia de la cobla


CARLES FONTSERÈ

Barcelona 1916 – Porqueres 2007

Carles_Fontserè

Carles Fontserè, l’últim gran referent del cartellisme de la Guerra Civil, (Barcelona, 9 de març de 1916 – Porqueres, 4 de gener 2007). Escenògraf, fotògraf, dibuixant de còmics i pintor.
Als 15 anys ja es dedicava professionalment a l’art. Als 20 va pintar el famós cartell Llibertat!. També va ser soldat en les Brigades Internacionals i, després de la derrota republicana va passar per camps de concentració francesos.
La seva carrera artística el va portar a l’exili, va viure a a Paris, Mèxic i Nova York. Quan va residir a França va crear dibuix i pintures i també escenografies teatrals. En l’etapa a Nova York, entre el 1949 i 1973, va crear còmics, pintures, dissenys de cartells i es va encarregar de la direcció artística d’una revista. En aquesta etapa també va treballar com a taxista. Es va casar, a Nova York, amb Terry Broch, qui esdevingué el seu puntal en la seva vida personal i artística.
A partir de l’any 1973 Fontserè retorna a Catalunya, amb la seva dona Terry, per instal·lar-se definitivament a la masia de Can Tista, a Porqueres, on l’artista va crear el seu estudi, on va poder elaborar els tres volums de memòries on descriu, amb una brillant prosa, les aventures i desventures de la seva vida acompanyat de cites bibliogràfiques que doten les memòries d’un valor històric inqüestionable.
Carles Fontserè va estar compromès fins al final amb la memòria de l’antifeixisme català.