Actes commemoratius del 8 de març, dia internacional de les dones, a Porqueres – Exposició «Eternes. Grans dones de la música»

EXPOSICIÓ

ETERNES
GRANS DONES DE LA MÚSICA
L’exposició, formada per vuit il·lustracions de Marta Bellvehí amb un espai expositiu dissenyat per Marta Montenegro, es podrà veure del 7 al 25 de març al Centre Cívic de Porqueres per commemorar el Dia Internacional de les Dones.

«Eternes. Grans dones de la música» va ser un projecte artístic comunitari que no es va poder fer realitat degut a la pandèmia de la COVID-19, i que ara es transforma en una exposició gràfica i sonora sobre dones que han revolucionat el món musical. Una selecció de vuit cantants que han canviat l’escena musical i ens han deixat un llegat que ha marcat la història de la música moderna: Nina Simone, Aretha Franklin, Chavela Vargas, Janis Joplin, Maria del Mar Bonet, Madonna, Tina Turner i Lady Gaga.

Aquesta exposició vol ser un reconeixement a la seva aportació cultural i, alhora, una reivindicació del paper de la dona, i especialment el d’aquestes vuit pioneres, en una indústria cultural controlada per homes.

Antecedents
El maig del 2020, el grup vocal Cor de Porcs i l’Escola de Música Pitus i Flautes havien de presentar un concert de reconeixement a les grans dones de la música tot fent un recorregut musical a través de les cantants que han revolucionat la història de la música.

La selecció artística i musical pretenia fer un recorregut cronològic per destacar aquelles dones que han capgirat la indústria musical per diferents motius. La primera part del concert volia ser un reconeixement a les dones que van brillar en un món d’homes i que van ser al mateix temps referents per a la lluita contra la discriminació de les dones; a la segona part ens proposàvem recordar les reines dels diferents estils musicals que han marcat la segona meitat del segle XX. El concert havia d’acabar amb un medley de les cantants més populars de la primera meitat del segle XXI per plantejar quina d’elles es coronaria i agafaria el relleu com a reina de l’escena musical.

El projecte va començar amb la producció i els assajos el gener del 2020, però l’esclat de la pandèmia de la COVID-19 va fer impossible dur-lo a terme i, posteriorment, no es van donar les circumstàncies ni les sinergies per tornar-lo a engegar.

Del 7 al 25 de març
Centre Cívic de Porqueres
Inauguració:
7 de març a les 19 h. L’acte comptarà amb la participació de Cor de Porcs que interpretaran algunes cançons que havien de formar part d’aquest concert.
Gratuït