Durant l’acte també es presentarà un llibre explicatiu sobre la història de la campana de Miànigues, desapareguda ara fa 81 anys
El proper diumenge 3 de setembre, en el marc de la Festa de Sant Llop, es presentarà la nova campana de l’església de Sant Romà de Miànigues (Pla de l’Estany), la Maritresa, després de 81 anys sense aquest element tan emblemàtic. Durant l’acte també es presentarà un llibre explicatiu sobre la història de la campana, de Miquel Rustullet i David Sala.
Fa tres anys, veïns del poble i el Projecte Sonora van engegar el projecte de recuperar la campana de Miànigues, desapareguda amb l’esclat de la Guerra civil. Des del juliol de 1936 van ser moltes les esglésies que van patir la fúria iconoclasta de grups revolucionaris moguts per la idea que la religió era un estigma social que calia extirpar.
Una de les accions que van dur a terme va ser perseguir i destruir les imatges i símbols religiosos: les campanes van formar part d’aquestes accions en la majoria de les esglésies comarcals, i la de Sant Romà de Miànigues va ser una d’elles. La tardor de 1936, un grup d’homes la van desfer del jou que la sostenia i la van estimbar des de dalt del campanar. Probablement, va acabar fosa per fabricar munició. Els anys després de finalitzar la guerra eren temps de pobresa i a Sant Romà, com en moltes altres esglésies, van col·locar al campanar una senzilla llanta de roda de camió, que va tocar puntualment durant molts anys. Un cop aconseguit el finançament necessari a través de la col·lecta de les darreres Festes de Sant Llop i la col·laboració del Bisbat de Girona i l’Ajuntament de Porqueres, es va procedir a la construcció de la nova campana. Produïda per l’empresa Rifer Rocafer, està composta d’un 78% de coure i d’un 22% d’estany. Fa 64 cm de diàmetre i pesa 150 kg.
Paral·lelament, es va engegar una campanya per tal d’escollir-ne el nom entre tots els veïns del poble. Entre les 16 propostes que van sorgir, la que finalment va resultar escollida va ser Maritresa, en homenatge a Maria Teresa Tor i a totes les persones que altruistament treballen pel bé de la comunitat i del poble.
Durant la Festa de Sant Llop d’enguany es podrà veure de prop la campana just abans que s’instal·li definitivament al campanar, durant l’acte de presentació i benedicció. Així mateix, es presentarà un llibre dels historiadors Miquel Rustullet i David Sala i editat per Projecte Sonora – Comissió de Festes de Miànigues, l’Ajuntament de Porqueres i l’Arxiprestat del Pla de l’Estany on s’explica la història de la campana, a més dels canvis que s’han viscut darrerament al poble de Miànigues.
Aquest serà un dels actes d’una festa amb una llarga trajectòria i que en els últims 4 anys s’organitza entre els veïns i el Projecte Sonora, amb el suport de l’Ajuntament de Porqueres.
L’objectiu és apropar aquesta celebració al màxim nombre de persones, amb activitats per a totes les edats, entre les quals cal destacar concerts d’artistes com Núria Graham, Mazoni, Carles Belda & Joan Garriga, Roger Mas, Joan Colomo, Cobla Bisbal Jove, i Xavi Lozano, entre d’altres, que ja han passat per aquest escenari. La programació de la festa es donarà a conèixer en els propers dies.